Selecteer een pagina

Domaine Confuron-Cotetidot

door | jul 5, 2023 | Wijnhuizen | 0 Reacties

De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnay druif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het dorp Chambolle voegde in het verleden de naam van de beste wijngaard ‘Le Musigny’ aan zijn naam toe. Deze gekoppelde namen komen we wel meer tegen in de Bourgogne. In Chambolle-Musigny (153 ha) vinden we wijngaarden van grote faam, waaronder enkel Grands Crus en Premiers Crus. De wijnen combineren de stevigheid en kracht van Vosne-Romanée met een grote finesse en zijn typisch Bourgondisch. De bodem bestaat voornamelijk uit kalk en mergel. Er worden hier alleen rode wijnen gemaakt van de pinot noir druif.
Gegevens producent Op Domaine Confuron-Cotetidot wordt al 6 generaties op zeer traditionele wijze wijn gemaakt. De naam ontstond in 1964 toen Jacky Confuron trouwde met Bernadette Cotetidot. Hun zonen Yves en Jean-Pierre, allebei oenoloog hebben nu de leiding in handen. Het domaine is een van de pioniers op het gebied van koude maceratie (inweking) in de Bourgogne geweest en is voorstander van het plukken van de druiven in zeer rijpe staat. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker aan de most om meer alcohol te krijgen) is daardoor nooit nodig. Het domaine omvat 11 ha, onkruidverdelgers zijn er nooit gebruikt. De wortels aan het oppervlak worden jaarlijks afgestoken, waardoor ze gedwongen worden de diepte in te gaan. De gemiddelde leeftijd van de stokken is zeer oud namelijk 65 jaar, het rendement per hectare sinds 1999 slechts 27 hl. Supergeconcentreerde wijnen zijn het gevolg. Selectie van andere klonen van de pinot noir is uit den boze, elke afgestorven plant wordt vervangen door een stok verkregen door vermeerdering uit dezelfde wijngaard. In januari 2014 werden Yves en Jean-Pierre uitgeroepen tot wijnmakers van het jaar door het gerenommeerde Franse wijnblad ‘La Revue du Vin de France’.

Gerelateerde berichten

Anthony Rupert

Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...

Delot Père et Fils

Delot Père et Fils

Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk...

Lancelot-Pienne

Lancelot-Pienne

Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk...