Selecteer een pagina

Bodegas Aitaren

door | mei 30, 2023 | Wijnhuizen | 0 Reacties

De DO Txakoli de Getaria/Getariako Txakolina bestaat sinds 1994 en ligt in het noordelijke Baskenland. Het omvat een relatief klein gebied met zo’n 443 hectare wijngaard ten westen van de stad San Sebastián, om de aan de kust gelegen plaats Getaria. Ruim 85% van de wijnen uit deze regio is wit. De autochtone druif heet hondarrabi zuri (courbu blanc). De hondarrabi zuru zerratia (petit courbu), heeft iets kleinere druiven en geeft lagere opbrengsten dan de zuri en is minder krachtig van smaak. De rode en roséwijnen worden gemaakt van (gedeeltelijk) de hondarrabi beltza. Het gebied is heuvelachtig en ligt aan de kust op een hoogte van 50 tot 200 meter boven zeeniveau. Zowel zon als regen is er in overvloed, jaarlijks 1.800 uur zon en tussen de 1.500 en 1.600 mm regen. Het is dan ook vochtig met een gemiddelde jaartemperatuur van 13,5ºC. Naast geleide snoei wordt veelal nog steeds de pergolamethode gebruikt. De bodem bestaat voornamelijk uit grijze kleileem, kalkstenen rots en wat mergel. In de herfst profiteert het gebied van de zuidelijke, relatief warme wind en wordt de rijping van de druiven bevorderd. Naast deze Txakoli regio bestaan er nog twee gebieden: het heel kleine Txakoli de Álava (nog geen 110 ha) en het grotere Bizkaiko Txakolina (430 ha), westelijker gelegen bij Bilbao, waar het klimaat iets warmer en droger is.
Gegevens producent Bodegas Aitaren is een jong bedrijf en maakt sinds 2019 wijnen van 4 ha wijngaard. Daarvoor werd er al lange tijd druiven geteeld door de familie, zoals traditioneel veel gebeurt in het Baskenland. Jon Eizagirre is de trotse eigenaar en de wijngaarden bestaan uit 3 percelen uitsluitend beplant met hondarrabi zuri. Het bedrijf gebruikt alleen druiven van de eigen draadgeleide wijngaarden en is modern en economisch opgezet. is De moderne kelder van deze bodega is uitgerust met de meest recente technologieën. In tegenstelling tot veel collega’s in Getariako bottelt Aitaren de wijnen niet in een traditionele groene lange Elzas-fles maar in een speciale fles die past bij het gekozen imago. De wijnen van Jon hebben dan ook geen merkbaar koolzuur en zijn allemaal in min of meerdere mate gelagerd op eiken. De wijnen hebben iets meer alcohol dan traditioneel door de relatief lage rendementen en winnen daarom aan aroma en alcohol (1 tot 1,5%), wat de aangenaam droge wijnen kwalitatief onderscheidend maakt.

Gerelateerde berichten

Anthony Rupert

Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...

Delot Père et Fils

Delot Père et Fils

Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk...

Lancelot-Pienne

Lancelot-Pienne

Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk...