Selecteer een pagina

Bodegas Garciarévalo

door | mei 30, 2023 | Wijnhuizen | 0 Reacties

Het gebied Rueda (betekent letterlijk: wiel) ligt 150 tot 175 kilometer ten noorden van Madrid in Castilla y León. Het vrij kale landschap bestaat uit vlakke plateaus en lage heuvels, gedomineerd door gele graanvelden. De meeste wijngaarden liggen ten zuiden van de rivier de Duero die van levensbelang is voor deze regio. Het klimaat is streng continentaal, warm en droog met gemiddeld slechts 350 tot 400 mm neerslag. Er zijn grote verschillen in temperatuur tussen zomer en winter en dag en nacht. De arme bodem bevat zand- en kalksteen met afwisselend zeer veel kiezels. Sinds 1980 heeft Rueda een eigen DO, het gebied omvat zo’n 14.400 ha. wijngaard. Internationaal gezien staat Rueda pas sinds enkele tientallen jaren in de belangstelling. Dit komt vooral doordat de lokale verdejo-druif (90% van de aanplant) baat heeft bij een moderne vinificatie. Hij geeft dan een onverwacht spannende, frisse en aromatische witte wijn. Naast de verdejo gebruikt men voor de basis Rueda vaak de eveneens autochtone viura-druif, ook de palomino en de sauvignon blanc zijn hier aangeplant. Sinds kort zijn ook viognier, chardonnay en in rood naast de autochtone tempranillo ook syrah toegestaan. Sinds 2019 bestaan er ook nieuwe categorieën in Rueda: ‘Gran Vino de Rueda’ voor premium wijnen, ‘Rueda Palido’ voor de traditionele, versterkte op ‘flor’ gerijpte wijn, en ‘Vino de Pueblo’ voor wijnen afkomstig uit bepaalde dorpen.
Gegevens producent In 1991 ontstond Bodegas Garciarévalo, de naam is een samentrekking van de Familie Garcia en Arévalo. Momenteel maakt de jonge generatie van de familie Arévalo, Antonio en Manuela, hier uitermate succesvol wijn. Inmiddels bezit men 80 hectare eigen wijngaard en een 25-tal hectare wijngaard onder contract bij wijnboeren, met wie men al jaren zaken mee doet en die door Garciarévalo begeleid worden. Een deel van de wijngaarden is beplant met stokken van meer dan 100 jaar oud, veelal op zanderige bodems die dit oostelijke gedeelte van Rueda rijk is. De zeer moderne uitgeruste kelders maken het mogelijk om karaktervolle wijnen te maken die het terroir volledig tot uitdrukking brengen. Reyes Martínez is de oenoloog en samen met eigenaar Antonio Arévalo weet zij heerlijk frisse, subtiele wijnen te maken. In Rueda worden in zeer beperkte mate ook rosé en rode wijnen gemaakt van hoofdzakelijk de tempranillo druif. Voor de witte droge wijnen bestaan er de volgende belangrijke DO’s: – Rueda: minimaal 50% verdejo, rest viura, palomino, sauvignon blanc, – Rueda verdejo: minimaal 85% verdejo, -Rueda sauvignon: minimaal 85% sauvignon blanc.

Gerelateerde berichten

Anthony Rupert

Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...

Delot Père et Fils

Delot Père et Fils

Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk...

Lancelot-Pienne

Lancelot-Pienne

Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk...