Selecteer een pagina

Cims de Porrera

door | mei 31, 2023 | Wijnhuizen | 0 Reacties

Priorato (in het Catalaans ‘Priorat’) ligt omsloten door het wijngebied Montsant dat ten westen van Tarragona ligt, in de provincie Catalonië. Priorato vormt het hart van de provincie Tarragona, is rotsachtig, heet en met een vulkanische bodem. Het is een zeer oud en relatief klein gebiedje van 2.000 ha, gevormd als een soort amfitheater, omgeven door hoge bergen met een bijzonder microklimaat. Priorato wordt op dit moment gerekend tot de drie beste wijngebieden in Spanje, het bezit dan ook sinds 2009 de DOCa-status. De wijngaarden bestaan vaak uit terrassen. De uitzonderlijk arme, keiharde bodem, ontstaan uit kwarts en lei, is bijna zwart van kleur. Door de aanwezigheid van veel leisteen (plaatselijk ‘llicorella’ genoemd) houdt de bodem veel vocht vast. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is erg hoog en de rendementen zijn laag (zo’n 20 hl/ha). Veelal staan Rhône-variëteiten zoals garnacha (grenache), cariñena (carignan) en syrah aangeplant, aangevuld met o.a. cabernet sauvignon, merlot. De cariñena in Priorato is een gemuteerde variant, die in de bergen van Priorato zeer kleine, geconcentreerde druiven geeft. Het overgrote deel van de productie is rode wijn naast een klein aandeel wit (veelal op basis van garnacha blanca), zeer weinig rosado en wat traditionele zoete- en ranciowijn. Het alcoholpercentage van Priorato is gemiddeld hoog (boven de 14%), de leisteenbodem zorgt echter voor een laag pH-gehalte, waardoor de wijn fris en elegant smaakt.
Gegevens producent Cims de Porrera is sinds 1996 een samenwerkingsverband tussen het beroemde topdomein Mas Martinet, Perelada, aandeelhouder en vriend van de familie Pérez en de coöperatie van Porrera, een dorpje niet ver van Gratallops en Falset. De wijnen van de coöperatie misten kwaliteit en waren erg oxidatief. José Louís Pérez, eigenaar van Mas Martinet, kende de potentie van het gebied en heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit de laatste 20 jaar sterk is toegenomen, de wijnen behoren nu bij de allerbeste van het gebied. Momenteel hebben zijn zoon Adria en Marc er de leiding nadat dochter Sara de eerste jaren Cims de Porrera (inter)nationale bekendheid had gegeven. Men cultiveert 55 ha, de stokken zijn 40 tot 100 jaar oud. De kelder ligt vlakbij het dorp Porrera, is klein en praktisch ingericht en was voorheen van de coöperatie. De wijn rijpt in een 300-tal barriques, die in de opgezaagde oude stenen vergistingstanks liggen. Men produceert naast zeer beperkt wit voornamelijk twee rode wijnen, de ‘Vi de Vila’, letterlijk ‘wijn van het dorp’ en de ‘Clàssic’. De naam ‘Cims’ betekent in het Catalaans ‘Cima’, ’top van de heuvel’.

Gerelateerde berichten

Anthony Rupert

Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...

Delot Père et Fils

Delot Père et Fils

Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk...

Lancelot-Pienne

Lancelot-Pienne

Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk...