Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya (in totaal zo’n 43.000 ha) ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het is een heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt vanaf de kust tot ongeveer 35 km in het binnenland. Zo’n 28.000 ha zijn beplant met de wijnstok, waarmee Penedès een van de grootste gebieden voor mousserende wijn ter wereld is. Hier wordt zo’n 80% van alle Cava geproduceerd en als je naar geheel Cataluña kijkt 90%. De overige 10% van de bijna 38.000 ha in totaal voor Cava wordt gemaakt in zes andere Spaanse wijngebieden zoals Rioja, Navarra, Valencia ea. Cava heeft een eigen DO, maar mag dus als enige DO uit een groot deel (7 regio’s) van Spanje afkomstig zijn. Het gebied Penedès bestaat eigenlijk uit een drietal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Het gebied wordt verdeeld in 3 subzones: Bajo Penedès, Penedès Superior en Penedès Central. Voorkomende druivensrassen zijn xarel.lo, parellada, macabeo, trepat, tempranillo (ull de llebre) en internationale rassen als chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir ea. Naast de steeds betere stille wijnen is Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. In het plaatsje Sant Sadurní d’Anoia zijn de beste Penedès- en Cava-producenten gevestigd.
Gegevens producent Het zeer kleine maar dynamische familiebedrijf Maria Rigol Ordi bestaat eigenlijk al sinds 1897 (destijds Cava Rigol geheten) toen de grootvader van Maria Rigol, Ordi Modest Rigol Tubella, de Cava-wereld betrad. In de jaren 70 van de vorige eeuw heeft men toen helaas het huis vanwege de financiële situatie aan Freixenet moeten verkopen. Oma Maria Rigol pakte de oude familietraditie weer op begin jaren 80 en met kleindochter Anaïs Manobens Mora staat momenteel de derde generatie aan het roer na de herstart. Anaïs bouwt het kleine bedrijf verder uit en professionaliseert in alles. Een nieuw oud bedrijf dus met op dit moment zo’n 20% export. Sinds een aantal jaar bezit het bedrijf 10 ha wijngaard en in de toekomst zijn er plannen voor uitbreiding en een eigen wijnmakerij voor de basiswijnen. Op dit moment maakt Celler Piñol de basiswijnen van de eigen wijngaarden en koopt Anaïs al jaren bij vaste adressen basiswijnen bij, alles biologisch gecertificeerd en van hoog niveau. Een vast oenoloog helpt met de tirage (na het samenstellen van de blend: het bottelen van de definitieve blend met suiker en gist) en in de traditioneel gerestaureerde ondergrondse kelder rijpen de Reserva en Gran Reserva Cava’s minimaal 36 en 60 maanden op de lie, om zo een zeer fijne mousse en complexe autolyse tonen te krijgen. Rémuage vindt traditioneel met de hand plaats maar sinds kort beschikt men ook over een gyropallet. De productie bedraagt jaarlijks zo’n 80 à 90 duizend flessen, die allemaal met de hand gedegorgeerd worden. De etikettering is opvallend fris en verzorgd, net als alles bij dit kleine, maar vooruitstrevende huis dat super schone Cava’s maakt, allemaal Brut Nature dus loepzuiver.
Anthony Rupert
Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...