Selecteer een pagina

Weingut Familie Pitnauer

door | mei 30, 2023 | Wijnhuizen | 0 Reacties

Dieprood van kleur. Aangenaam fruitige neus met een duidelijk kersenaroma. De smaak is vol en sappig met veel fruit, een elegante houtinvloed, licht kruidig en ronde tannines. Dit is een fraaie, soepel drinkende wijn en gastronomische breed inzetbaar.

Wijnbereiding De druiven voor deze zweigelt worden met de hand geoogst, meestal vanaf half oktober. De vergisting is op roestvrijstaal waarna de wijn 16 maanden opgevoed wordt in gebruikte barriques. De houtinvloed blijft daardoor beperkt en het fruit in de wijn blijft de boventoon voeren.
Gebied gegevens Het gebied Carnuntum strekt zich uit tussen Wenen in het noordwesten en Slowakije in het oosten, de Donau in het noorden en gaat in het zuiden over in Burgenland. Het behoort tot de wijnregio Niederösterreich en omvat zo’n 906 ha wijngaarden. Het klimaat is continentaal en geeft warme zomers gevolgd door koude winters. Door de matigende invloed van de Donau en de Neusiedlersee is het klimaat bijzonder gunstig voor wijnbouw omdat de druiven i.h.a. langzaam en gelijkmatig rijpen. De bodem is zeer divers en bestaat uit leem, zand, steengruis en löss. Het merendeel van de wijnen die gemaakt worden is rood, waarbij vooral zweigelt een grote rol speelt. De naam Carnuntum heeft de regio te danken aan een zeer grote voormalige Romeinse vestingstad langs de Donau. Carnuntum heeft sinds de oogst 2019 een DAC-herkomstbenaming voor de rassen grüner veltliner, weissburgunder, chardonnay, zweigelt en blaufränkisch. Herkomstindeling oplopend: Gebietswein, Ortswein en Riedenwein.
Gegevens producent De familie Pitnauer bezit rond het wijndorp Göttlesbrunn, het wijncentrum van Carnuntum, ruim 22 ha. wijngaard, verdeeld over 20 percelen. Johannes heeft in 2018 het bedrijf overgenomen van zijn vader Hans en is daarnaast ook de wijnmaker. Er worden voornamelijk blauwe druiven op een ecologisch verantwoorde manier verbouwd. Meer dan 50% van de aanplant is zweigelt, daarnaast cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc en st. laurent. In wit grüner veltliner, gelber muskateller, chardonnay en sauvignon blanc. Een mix dus tussen lokale- en internationale rassen. Het gunstige klimaat in Carnuntum geeft een lange rijping van de blauwe druiven, vaak tot ver in oktober. Alle druiven worden met de hand geoogst en in hun vernieuwde kelder vergist en gelagerd. Wijnen worden zoveel mogelijk via valdruk verplaatst. In 1986 was Hans Pitnauer een van de eerste wijnboeren in Oostenrijk die van enkele specifieke wijngaarden aparte wijnen maakte. Bienenfresser is nu de top cuvée van Pitnauer, en is genoemd naar de zeldzame kleurrijke vogel, die in de wijngaarden van Göttlesbrunn voorkomt. Hans Pitnauer was ook de stuwende kracht achter de totstandkoming van de regio Carnuntum.
De zweigelt druif is een kruising van de blaufränkisch en de sankt laurent, gemaakt in 1922 door Dr. Zweigelt, toentertijd directeur van de Nationale Wijnbouwschool Klosterneuburg, gelegen in een dorpje iets ten noorden van Wenen. De druif is zeer vorstbestendig, er worden lichte fruitige wijnen van gemaakt, maar ook volle ronde en de beste zijn stevig en smaakvol, met veel kleur en structuur.

Gerelateerde berichten

Anthony Rupert

Het vlaggenschip van het bedrijf is vernoemd naar de erfenis van wijlenAnthonij Rupert. Centraal staan de beroemde nobele Franse druivenrassen zoals: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694,...

Delot Père et Fils

Delot Père et Fils

Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk...

Lancelot-Pienne

Lancelot-Pienne

Het Champagnegebied ligt globaal ten zuiden van de stad Reims. De bodem is sterk kalkhoudend. Het gebied omvat 33.821 hectare wijngaard, verdeeld over 5 gebieden, t.w. de Montagne de Reims, bekend om de goede kwaliteit pinot noir, de Côte des Blancs met voornamelijk...